Graffiti / Eksteriør

Bussfix leverer alt til russebusser, og med dette også graffiti. Graffiti sprayes utvendig på russebussen (eksteriøret) og innvendig i bussen (interiøret). Hvert år flyr Bussfix inn verdenskjente kunstnere, som vi bruker til å spraye deres buss. Designet på russebussen er en smakssak. Vi har derfor egne grafiske designere, som lager detaljerte photoshopskisser av hvordan russebussen vil se ut, slik at deres gruppe kan godkjenne utseende på forhånd. Alle våre graffiti-pakker inneholder skisser med flere revisjoner. Det vil si at dere kan endre skissene flere ganger, for å sikre at dere blir fornøyde med designet.

Konseptbasert spraying

Fort å sikre at vi har kunstnere med riktig kompetanse til å spraye akkurat deres konsept, flyr vi inn flere kunstnere. De har alle hver sin spesialitet, og vi vil fordele dem utover bussene for a passe best mulig til hvert konsept. Eksempler på dette, vil være at noen er gode på ansikter, andre på skrift osv. Om deres buss inneholder mange ansikter, vil vi naturlig nok benytte kunstneren med best kompetanse på dette.

UV / selvlysende / Neon / Glitter graffiti

Vi i Bussfix kan tilby alle typer graffiti. I flere av pakkene våre er ting som UV-spray, neon-spray, selvlysende-spray og glitter inkludert. Dette for å sikre at akkurat deres buss skiller dere ut! Har dere andre kule ideer, så vil vi gjøre vårt ytterste med å kunne hjelpe med akkurat disse også. Hvert år forsøker vi å flytte grensene på hva som er mulig, og sette nye standarder for hva som er kult

Grunning av russebussen

For å få et bra eksteriør, er det viktig at det blir gjort et godt grunnarbeid. Dette kan vi utføre for dere, ellers kan dere ta det som en sosial dugnad. Dette innebærer fjerning av lakkrester, grundig vask og minimum et strøk med hvit/nøytral maling. Under kan dere finne en mer detaljert beskrivelse av hvordan vi anbefaler dere å utføre denne prosessen.

Graffiti inkludert i våre pakker

I alle våre komplette pakker er graffiti inkludert. Hvis man leier komplett russebuss eller kjøper komplett russebuss vil man kunne velge mellom det vi kaller standardbusser eller satsebusser. I standardbusser er normalt standard graffitipakke inkludert. På satsepakkene våre er det premium graffiti som er inkludert. I premium graffiti får man inkludert UV/neon/glitter/selvlysende og man får ekstra revisjoner på skissene sine. Les gjerne våre artikler for fordeler ved de forskjellige pakkene her:
Hvorfor kjøpe komplett russebuss?
Hvorfor leie komplett russebuss?

Vil du se flere bilder av tidligere prosjekter? Sjekk ut vår referanseside.

Tips før spraying av graffiti

For å få et perfekt resultat på graffitiarbeidene vi utfører, er det viktig at underlaget er så godt som mulig. Grunning og maskering av russebussen, er noe vi ofte anbefaler russen å gjøre selv, da dette er enkelt, men tidkrevende arbeid. For å gjøre dette arbeide enklest mulig, har vi laget en liste med tips dere bør følge før bussen skal sendes til spraying:
Dersom deres gruppe allerede har en avtale med Bussfix, vil vi kunne sende dere en detaljert video som viser prosessen. Send da melding til din kontaktperson.
Vi anbefaler å lese alle punkene før dere begynner med arbeidene

Steg 1 – Puss / skrap bort det som er løst
 • Russebussen bør skrapes og pusses godt. Alt av gammel løs maling må fjernes, og rust må etter best mulig evne pusses bort. Ikke puss og skrap dersom det ikke er noe som er løst. Vinder som er sprayet med plastspray / folie / grunnet fra før bør ikke skrapes/pusses dersom det ikke er løst.
 • Etter bussen er pusset og overflatene er jevne, bør den vaskes lett over med fuktige kluter, og oppbevares tørt frem den skal grunnes.
Steg 2 – Grunn med riktig maling
 • Grunning av russebussen må skje i god tid før bussen skal til spraying. Vi anbefaler at dette ferdigstilles minst 2 uker før graffitiarbeidene starter, da malingen kan avgi gasser i dette tidsrommet som får sprayen til å sitte dårligere. Bussfix anbefaler at det benyttes Jotun Universal Heftgrunn til å grunne bussen. Ikke bruk Bengalakk uansett om malebutikkene anbefaler dette. Det anbefales i hovedsak å benytte hvit grunning, om ikke bussens konsept, og dermed design er veldig mørkt. I disse tilfellene anbefaler vi russegruppen å høre med oss i forkant, slik at det eventuelt kan velges en mørkere grunning. Det er viktig at nødutgangvinduer ikke tildekkes av grunning. Antall påkrevde nødutganger varierer, og bør avklares med Bussfix før grunningen starter. Antall lag med grunning varierer etter hvordan eksisterende underlag ser ut. Standard er 1-2 lag, slik at det blir en jevn farge over hele bussen.
 • Dersom alle vinduer utenom nødutganger allerede har vært grunnet, og ikke flasser av, kan dere se bort ifra dette punktet. For å få feste på vinduer som ikke skal benyttes som nødutganger, er det viktig at disse forberedes på en spesiell måte. Rutene bør grunnes med en «Plasti Dip» spray, som påføres i flere tynne, jevne lag. Denne danner en tynn hinne på vinduet, med godt feste for graffitispray. Det anbefales at flatene rundt vinduene dekkes til/maskeres før «Plasti Dip» sprayen påføres. Beregn minimum 2 hele bokser per vindu, og påfør minst 8 lag. Dere kan også bruke matt, hvit folie. Det er viktig at denne festes på ruten uten store luftbobler. Om vinduene allerede er dekket at grunning/folie/Plasti Dip spray som sitter bra og jevnt på vinduet, anbefaler vi la dette sitte på ruten.
Steg 3 – Sprayingen
 • Når russebussen er ferdig grunnet, bør den stå å tørke i et tørt lokale med plussgrader (minst 10+ er ideelt om mulig).
 • Videre kjøres bussen til lokalene den skal sprayes i. Når den er ankommet stedet bør den vaskes over. Det er da viktig å ikke bruke for mye vann, slik at bussen og lister tørker før spraying. Etter vask må alle nødutganger, frontrute, speil og lykter maskeres. Dette gjøres ved bruk av byggeplast og maskeringstape. Det er viktig at tapen sitter godt på alle maskerte flater, slik at ikke graffitispray renner inn bak plasten. I haller hvor russen selv ikke har tilgang, bør maskering festes på en slik måte at den enkelt kan midlertidig løsnes fra frontrute og nødvendige speil.
 • Husk å fjerne maskeringen raskt etter den er ferdig sprayet. Hvis ikke vil denne prosessen bli veldig tidkrevende.

Spørsmål og svar (FAQ) om graffiti

1Hvor sprayer dere bussene deres?

Vi har en sprayhall i Romerike, hvor vi sprayer bussene våre.

2Hva er graffiti?

Vi bruker spraybokser fra anerkjente produsenter, til å spraye ønsket motiv på russebussen

3Tåler graffiti sprayen vann?

Ja! Den trenger noe tørketid, som den får hos oss før overlevering. Deretter tåler den vann, vær og vind.

4Hva er det viktigste å tenke på før overlevering til spraying?

Pass på at det ikke er noe som er løst der det skal sprayes. Pass også på å vaske bussen godt og la vannet tørket før overlevering. 

5Finner det flere typer eksteriør enn graffiti?

Ja, det finnes noe som heter folie. Dette er som et stort klistremerke på bussen. Folie var mer vanlig tidligere, men ettersom graffitiartistene har blitt så flinke, så har det blitt mer vanlig med graffiti. Ulempen med folie er prisen, og at det enkelt kan løsne fra russebussen

6Hvor finner dere graffiti kunstnerne deres?

Vi flyr inn verdenskjente graffiti kunstnere som har særegne fagfelt (for eksempel ansikter, tekst osv). Disse kan være fra stort sett alle land i hele verden. 

7Hva er konseptbasert spraying?

For å sikre et perfekt resultat, har vi graffiti kunstnere med egne styrker. Deretter fordeler vi kunstnere på russebussene avhengig av design. Det vil si at dersom dere har mye ansikter i designet deres, vil vi prioritere at vår kunstner som er god på ansikter er en av de som sprayer deres buss.

Få et uforpliktende tilbud

  Login

  Lost your password?